top of page

ICT coördinaat

Ik heb Google Apps for Education geïntroduceerd op SG Newton. Dit vooral uit frustratie door de onhandige wijze van samenwerken, de minimale opslagruimte voor leerlingen, de minimale opslagruimte in de mail van docenten, het feit dat te veel docenten Moodle te moeilijk vonden, en de grote onderwijskundige kansen die het biedt. Op verzoek van de school schreef ik het volgende verklarende artikel, waarin de voordelen van dit systeem aan bod komen. 

 

 

 

 

 



 

Op Sg Newton introduceren we “google apps for education” voor iedere leerling en iedere medewerker. Dit is een systeem waarbij iedere docent en iedere leerling een pakket online software krijgt, en onbeperkte online opslagcapaciteit.

 

Het systeem wordt gebruikt via de browser Chrome. Meest in het oog springend is het email account @sgnewton.nl dat via www.gmail.com wordt bereikt. Google Drive is als een online harde schijf, die tevens een gratis office pakket aanbiedt. Gebruikers kunnen dus zonder software op de computer brieven schrijven, spreadsheets maken, presentaties maken, online enquete formulieren maken die automatisch verwerkt worden in een spreadsheet en tekeningen maken.

 

Dit werk wordt automatisch opgeslagen; iets kwijtraken is er dus niet meer bij. Bovendien kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd aan hetzelfde document werken op verschillende computers. Voor de docenten is dat het einde van het “mijn teamgenoot is ziek en alles staat op zijn account” syndroom.


Ook kunnen docenten een online-klas maken waar informatie en opdrachten worden aangeboden en ontvangen. Daarnaast is er een enorme voorraad aan gratis educatieve software voorhanden die docenten kunnen aanbieden of leerlingen zelf kunnen installeren. Vooral vakken als biologie, mens en maatschappij en mens en natuur, rekenen en wiskunde gaan hiervan profiteren.

 

Google apps for education geeft de school de mogelijkheid te werken met Chromebooks. Deze op laptops lijkende apparaten werken volledig online en bieden ons grote voordelen ten opzichte van andere systemen zoals pc’s en tablets. Zo zijn er geen software-updates nodig en is het beheer miniem.

 

SG newton wil graag meer doen met digitale lesmethodes, maar is op haar hoede voor negatieve effecten dat het ook met zich mee kan brengen. Niet alleen is naar onze mening niet alle lesstof geschikt voor digitalisering, het brengt ook vaak uitwassen met zich mee als tijdverspilling, kopiëergedrag en zelfs gameverslaving en cyberpesten.

 

Chromebooks geven ons echter meer handvatten daar tegen op te treden. De controle en mogelijkheden tot controle zijn vele malen groter dan bij andere systemen. Zo is de mail, en alles dat op school geproduceerd wordt geen privé aangelegenheid. Zo kunnen wij bijvoorbeeld bij cyberpesten de daders makkelijk vinden, met een eenvoudige zoekopdracht door de beheerder.

 

Vooralsnog zullen de allround vakken ( intersectoraal) hiervan gebruik maken, maar het management onderzoekt mogelijkheden om deze systemen voor alle leerlingen beschikbaar te maken. Echter ook zonder Chromebooks zijn via de Chromebrowser, die op elke pc, tablet en smartphone geïnstalleerd kan worden, veel van onze educatieve doelstellingen met Google Apps for Education te halen.

Rick Lagrand

Dit is lang niet de eerste keer dat het ei van Columbus wordt gepresenteerd, en telkens loopt het op weinig tot niets uit.

 

Het probleem ligt mijns inziens vooral bij

  1. De beschikbaarheid van apparatuur, en betrouwbaarheid dat het beschikbaar blijft

  2. De bereidwilligheid van docenten

  3. De vaardigheid van docenten

 

Aan het eerste kan ik niet veel doen, ik heb alleen een lijstje met (financiële) argumenten.

De bereidwilligheid van docenten is voor een aantal vakken wel te creëren omdat we kunnen beginnen met zaken die de huidige werkdruk kunnen verlagen. Daar wil ik mee beginnen.

 

De vaardigheid van docenten is ook altijd een probleem. Echter Apps for Education is verreweg het meest eenvoudige systeem dat ik ben tegengekomen. Ik ben er van overtuigd dat de docenten alleen maar een zetje nodig hebben, ze moeten even uit hun comfort zone worden geduwd.

Ter voorbeeld; De oude wijze van kopiëren was zeer ingewikkeld, maar werd veel toegepast. Een overgang naar de kopieermachine was dus zo gebeurt.

 

We moeten Apps for Education nodig maken voor alledaagse schoolse zaken. Dat betekent, stoppen met de gedeelde mappen op de server, en alle informatie die docenten nodig hebben via Apps for Education laten verlopen (we kunnen de naam apps for education ook vervangen door bijvoorbeeld "SG Newton.nl").

 

Ik stel voor een mappenstructuur te ontwerpen waardoor docenten automatisch alle voor hen relevante informatie gedeeld krijgen. Het gebruiksgemak zal het naar mijn idee snel winnen van de schroom.

 

Het gemak ligt in de volgende zaken:

  • Overzichtelijk

  • Alle toegankelijke informatie is relevant; Niet meer zoeken in de zooi

  • Alles altijd automatisch opgeslagen

  • Altijd voor iedereen de nieuwste versie van elk document

  • Vanaf elke plek, met elk apparaat toegankelijk

  • Eenvoudige zoekfunctie

  • Veel sneller en veiliger

  • Eenvoudig delen met collega’s

 

Wel is het zo dat we naar mijn mening de professionalisering die we hebben ingezet moeten doortrekken. Dat betekent voor mij dat ik met de vaksecties wil onderzoeken of en dan welke ICT oplossingen hen kunnen helpen, en vervolgens dat als norm stellen. Natuurlijk betekent dat kleine stappen, maar dat zijn dan wel stappen, en geen loze beloftes of intenties. Het idee dat een paar enthousiaste docenten een olievlekwerking zouden hebben is al 15 jaar oud, en heeft duidelijk niet gewerkt.



 

Als  ICT Coördinator werk ik aan de volgende doelen:

 

  • zorg voor gebruik van G.apps

    • koppeling atlasmail met newtonmail

    • deelbaar makenvan documenten voor vergaderingen en informatie

    • promoot classroom ipv andere ELO’s

    • mogelijk maken online lokalen en voorzieningen te reserveren

  • Begeleiden AVO docenten

    • “flipping the classroom” bij kennisvakken

      • producten te maken voor D & P

      • Differentiëren leerstijl en niveau

    • Gebruik classroom en apps

    • Gebruik digitaal portfolio via sites

  • Begeleiden secties

    • Hoofdstructuur maken voor samenwerking via apps

    • Mogelijkheden laten zien voor hun vak



 

Wat ik niet wil zijn is een expert die soms in een zaaltje de collega’s laat duizelen van alle spannende mogelijkheden en vervolgens geen werkelijke verandering tot stand weet te brengen in de school. Het gaat niet om trucjes. In alle bedrijfstakken behalve het onderwijs heeft ICT de arbeidsproductiviteit verhoogt. In het onderwijs heeft het vooral geld gekost. We moeten daarom focussen op verlagen van de werkdruk door gebruik te maken van computers, en verder alleen computers gebruiken als dat aantoonbaar beter is dat papier. Daarnaast kan het natuurlijk een prachtige besparing van geld en het milieu zijn om de school printervrij te maken, door gebruik van Chromebooks.

Rick Lagrand voor SG Newton

bottom of page